Cele doua principale cai spirituale din traditia crestina: pocainta cu intristare si pocainta cu bucurie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cele doua principale cai spirituale din traditia crestina: pocainta cu intristare si pocainta cu bucurie

Se spunea pentru un frate care a venit la Schetia, ca să vadă pe avva Arsenie, că venind la biserică, se ruga clericilor, ca să se întâlnească cu avva Arsenie. Deci i-au zis lui: odihnește-te puțintel, frate, și-l vei vedea. Iar el a zis: nu gust nimic de nu mă voi întâlni cu el. Au trimis dar un frate ca să-l ducă, că era departe chilia lui (chilia avvei Arsenie era la circa 50 km de Schetia). Și bătând în ușă, au intrat amândoi și închinându-se bătrânului, au șezut tăcând. Deci a zis fratele cel de la biserica Schetiei: eu mă duc, rugați-vă pentru mine! Iar fratele cel străin neaflând îndrăzneală către bătrânul, a zis fratelui: vin și eu cu tine. Și au ieșit împreună. L-a rugat însă fratele cel străin zicând: ia-mă și la avva Moise cel din tâlhari. Și venind ei la acela, i-a primit cu bucurie și găzduindu-i, i-a slobozit. Și i-a zis fratele cel ce-i ducea: iată, te-am dus la cel străin și la egiptean; care dintr-amândoi ți-a placut ? Iar el răspunzând, a zis: mie, astădată, egipteanul mi-a plăcut. Și auzind unul din părinți acestea, s-a rugat lui Dumnezeu, zicând: Doamne, arată-mi lucrul acesta, că unul fuge pentru numele Tău, iar altul îmbrățisază pentru numele Tău. Și iată i s-au arătat două corăbii mari pe râu și a văzut pe avva Arsenie și pe Duhul lui Dumnezeu plutind cu liniște într-una; iar avva Moise și îngerii lui Dumnezeu plutind în alta, și îl hrăneau pe el cu faguri de miere (ne aflăm în prezența  unui foarte important text de spiritualitate, care definește cele două principale căi spirituale din tradiția creștină: pocăința cu întristare, cu mâhnire și pocăința cu bucurie; unul fuge pentru Dumnezeu, iar celălalt îmbrățisează pentru Dumnezeu; la fel de important este însă faptul că aceste două căi nu se exclud una pe alta).

(Patericul, ediția a IV-a rev., Editura Reîntregirea, Alba-Iulia, 2004, p. 22)

Categoria: Articole

Cautare:

Cele doua principale cai spirituale din traditia crestina: pocainta cu intristare si pocainta cu bucurie

Vizualizari: 522

Id: 14319

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.