Cele trei feluri de ascultare

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cele trei feluri de ascultare

În epistolele către Balfour explică înţelesul ascultării faţă de părinte, dar şi comportamentul monahului în lipsa părintelui. între altele, prezintă cele trei feluri de ascultare: prima este tăierea voii, care se reuşeşte prin ascultare de episcop sau de fraţii din mănăstire; al doilea fel este tăierea voii trupeşti, ca­re se dobândeşte prin cunoaşterea lucrărilor ascetice ale Sfinţilor Părinţi, iar al treilea fel de ascultare este ascultarea faţă de bătrân sau faţă de duhovnic şi mai ales faţă de primul cuvânt al duhovnicului. Ascultarea de duhovnic are un scop anume, precum ne şi spune:

„Uite de ce este folositor părintele:

a) pentru a tăia în ucenicul ascultător orice manifestare a voii personale păcătoase, trupeşti, îndrumându-l către voia lui Dumnezeu;

b) pentru a-l conduce prin îndrumările, prin sfaturile sale pe ucenic de la gradele cele mici către cele mari, pentru a-l introduce în asceza conformă vârstei duhovniceşti şi puterilor acestuia."

(Hierotheos Vlachos, Mitropolit de Nafpaktos și Sfântul Vlasie, Cunosc un om în Hristos: Părintele Sofronie de la Essex, traducere din limba greacă de pr. Șerban Tica, Editura Sophia, București; Editura Cartea Ortodoxă, Alexandria, 2011, p. 167)

Categoria: Articole

Cautare:

Cele trei feluri de ascultare

Vizualizari: 197

Id: 9159

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.