Cine nu vrea sa traiasca dupa lumina Revelatiei crestine

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cine nu vrea sa traiasca dupa lumina Revelatiei crestine

Într-adevăr, cine nu acceptă, în chip total şi conştient, o doctrină a adevărului coerentă, precum cea oferită de Revelația creştină, este silit - dacă are şi cea mai mică pretenţie de a cunoaște - să caute altundeva o astfel de doctrină; aceas­ta a fost calea urmată de filosofia modernă, care a sfârşit în întunecime şi zăpăceală, deoarece nu a vrut niciodată să privească în faţă, faptul că nu poate obţine singură ceea ce nu îi poate fi dat decât din afară. Orbirea şi zăpăceala filosofilor moderni cu privire la principiile prime şi la dimensiunea absolutului au fost urmare a directă a presupunerii de la care au pornit, aceea că Reve­laţia nu există; căci de fapt această presupunere i-a făcut pe oameni orbi faţă de lumina soarelui şi a întunecat tot ceea ce odinioară fusese limpede în lumina lui.

Pentru cel care bâjbâie în întuneric şi nu vrea să îi fie vindecată orbirea nu există decât o sin­gură cale: acea cale este să caute o lumină aici, jos, în întunericul în care se află. Mulţi aleargă către lumânarea pâlpâindă a „judecăţii sănătoa­se şi a simţului practic” şi a vieţii convenţionale şi acceptă - deoarece, cumva, tot trebuie să te des­curci - părerile momentului din cercurile sociale şi intelectuale din care fac parte. Însă mulţi alţii, considerând că această lumină este prea slabă, se înghesuie în jurul lanternelor magice ce proiec­tează opinii amăgitoare, multicolore, care măcar pot distrage, dacă altă proprietate nu au; ei de­vin următori devotaţi ai diverselor curente poli­tice, religioase sau artistice pe care „spiritul vre­mii” le-a făcut să fie la modă.

De fapt, nimeni nu trăieşte decât prin lumina unei revelaţii, fie că aceasta este adevărată sau falsă, fie că slujeşte la a lumina sau a întuneca. Cine nu vrea să trăiască după lumina Revelaţiei creştine trebuie să trăiască după o revelaţie ne­adevărată; şi toate revelaţiile de acest fel duc la abis.

(Ieromonah Serafim Rose, Nihilismul: rădăcina revoluției în epoca modernă, traducere de Dana Cocargeanu, Ed. a 2-a, Editura Sophia, București, 2012, pp. 26-27)

Categoria: Articole

Cautare:

Cine nu vrea sa traiasca dupa lumina Revelatiei crestine

Vizualizari: 404

Id: 12451

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.