Cu iubirea de slava Il alungam pe Dumnezeu din viata noastra

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cu iubirea de slava Il alungam pe Dumnezeu din viata noastra

Un chinoviarh avea mare slavă de la oameni și era părinte peste două sute de călugări. La chinovia acestora a venit Hristos în chipul unui bătrân sărac, cunoscut lui mai-înainte, și ruga pe portar să spună avvei că este cutare frate. Iar portarul abia înduplecându-se, a intrat să-i vestească pentru el, dar a aflat pe avva vorbind cu oarecare străini, și așteptând puțin, i-a spus despre acel bătrân sărac. Iar el i-a răspuns cu mânie, zicând: Nu mă vezi că vorbesc cu oamenii? Lasă acum! Și sfiindu-se portarul, s-a dat în lături, și întorcându-se, a spus celui ce se părea că este bătrân sărac răspunsul proestosului. Iar Domnul cel îndelung răbdător a petrecut șezând la poartă. Și pe la al cincelea ceas a venit la chinovie un bogat, pe care degrabă ascultându-l portarul i-a deschis și a vestit chinoviarhului pentru dânsul. Iar el ieșind cu osârdie, l-a întâmpinat la ușă. Și văzându-l pe el Cel bogat întru milă Dumnezeu, Care venise în chip de bătrân sărac, îl ruga, zicând: Vreau să vorbesc cu tine, avvo. Iar el, nici de răspuns învrednicindu-l, a intrat împreună cu bogatul, sârguindu-se să-i gătească lui masă. Deci după ce a prânzit bogatul, l-a petrecut pe el avva pînă la ușă și s-a întors înapoi, fiind robit de multele griji, și a uitat rugăciunea bătrânului sărac cel fără de răutate. Iar făcându-se seară, după ce nimenea nu l-a chemat pe acel blagoslovit sărac, apropiindu-se iarăși de portar, i-a poruncit să spună acestea protoestosului: De vreme ce voiești slava oamenilor, Eu pentru osteneala ta cea mai-nainte și multele tale nevoințe voi trimite să vină la tine din câte patru părți ale lumii; dar din bunătățile Împărăției Mele nu vei gusta. Și dintru aceste cuvinte s-a cunoscut Săracul cel Atotțiitor. (Pentru că nu se cade a-și arăta cineva viața sa și faptele cel bune înaintea oamenilor pentru laudă, ca să-l laude și să-l fericească pe el oamenii)

(Pateric Egiptean, Editura Cartea Ortodoxă, București, 2011, pg. 404)

Categoria: Articole

Cautare:

Cu iubirea de slava Il alungam pe Dumnezeu din viata noastra

Vizualizari: 366

Id: 10237

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.