Cum cultivam smerenia?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum cultivam smerenia?

Smerenia, după cum ne spun Sfinții Părinți, este singura care îl biruiește pe diavol, iar acesta neavând-o, nici măcar nu știe ce este aceasta. La fel și noi, nu o putem înțelege, decât treptat, dacă o practicăm în viața de zi cu zi.

Dacă arăți unele gesturi de smerenie nu înseamnă  neapărat că ești smerit, ci aceasta se arată în timp și în încercări. Smerenia înseamnă în primul rând să conștientizăm că nu putem face nimic fără Dumnezeu, înseamnă să nu răspundem la rău cu rău, înseamnă să ne însușim greșelile și să primim ocările, să primim bolile și necazurile, ca și cum le-am primi de la Dumnezeu.

Sigur, Proorocul David spune: „cu cel smerit, smerit vei fi, iar cu cel îndărătnic te vei îndărătnici”, iar Sfinții Părinți ne spun că nu se cade să fii blând acolo unde blândețea este luată drept prostie. Sunt particularități pe care nu le putem distinge decât dacă avem cât de cât discernământ, iar pentru a avea discernământ și implicit smerenie, avem nevoie de o credință lucrătoare și să trecem prin toate etapele ei.

(Singhel Ioan Buliga, Provocările creștinului ortodox în zilele de astăzi, Editura Egumenița, Galați, 2012, p. 374)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum cultivam smerenia?

Vizualizari: 289

Id: 12662

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.