Cum ne ajuta citirea cartilor duhovnicesti

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum ne ajuta citirea cartilor duhovnicesti

Cărțile Sfinților Părinți despre viața monahală trebuie citite cu mare chibzuință. Se pare că monahul începător nu poate nicidecum să adapteze cartea la situație proprie, ci se lasă furat, de obicei, de orientarea cărții.

Dacă acea carte cuprinde sfaturi despre liniștire (isihie) și arată îmbelșugarea roadelor duhovnicești care pot fi dobândite în pustie, și în începător se ivește întotdeauna dorința foarte puternică de a se însingura în isihie într-o pustie nelocuită.

Dacă se vorbește în carte despre ascultarea necondiționată sub călăuzirea unui Părinte purtător de Duh, și în începător apare totdeauna dorința unei viețuiri foarte aspre în deplină ascultare față de stareț. Dumnezeu nu a lăsat pentru vremea noastră nici pe unul, nici pe celălalt dintre aceste feluri de viețuire.

Cărțile Sfinților Părinți scrise despre aceștia îl pot, însă, înrâuri atât de puternic pe începător, încât acesta, din pricina lipsei de experiență și a neștiinței sale, se hotărăște cu ușurință să părăsească locul petrecerii sale, unde are totul la îndemână spre a se mântui și a spori duhovnicește prin împlinirea poruncilor evanghelice, și aceasta, de dragul visului de neîmplinit al viețuirii desăvârșite, care se zugrăvește în culori vii și ademenitoare în închipuirea sa.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, Despre înșelare, traducere din limba rusă Cristea Florentina, Editura Egumenița, p. 19)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cum ne ajuta citirea cartilor duhovnicesti

Vizualizari: 266

Id: 7458

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.