Cum putem profana icoane fara sa ne dam seama?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum putem profana icoane fara sa ne dam seama?

- Paul Evdokimov spune că cei care pictează o icoană au un har special, o inspiraţie ce vine de la Du­hul Sfânt. Înseamnă că reproducerile icoanelor în tiraj de masă nu prezintă valoare în sens duhovnicesc? - Cred că nu putem fi radicali, excluzând icoanele imprimate. Ceea ce este important în icoană este re­prezentarea Persoanei Mântuitorului, a Maicii Domnului sau a unui sfânt şi nu modul de reproducere a icoanei. Este adevărat însă că în tipografiile actuale, prin imprimarea de icoane, se produce şi o profanare a icoanei. E un fel de iconoclasm indolor. În unele ţări există timbre cu icoane care, după ce au fost ştampilate, sunt aruncate la gunoi. Acelaşi lucru se întâmplă cu cărţile poştale, având imprimate pe ele icoane, pe care ni le trimitem de sărbători unii altora. Deci, este o totală profanare a icoanei şi, în acest sens, cred că trebuie să fim atenţi. În afară de aceasta însă, consider că putem avea în casele noastre o icoană imprimată, fotografiată, înaintea căreia să ne rugăm. (Părintele Symeon de la Essex) (Celălalt Noica – Mărturii ale monahului Rafail Noica însoțite de câteva cuvinte de folos ale Părintelui Symeon, ediția a 4-a, Editura Anastasia, 2004, p. 149)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum putem profana icoane fara sa ne dam seama?

Vizualizari: 450

Id: 4030

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.