Cum sa am discernamant in viata?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum sa am discernamant in viata?

Nehotărârea în fapte ne dă în vileag făţărnicia. Bine faci rugându-te lui Dumnezeu să te îndrume ce să faci, şi procedează aşa cum te îndeamnă conştiinţa. Dacă lucrurile nu vor ieşi aşa cum ar trebui, mustră-te pe tine însăţi, dojeneşte-te, smereşte-ţi cugetul, şi nu vei suferi vătămare. Părerea acelui „om evlavios” care spune că nu este bine să te obişnuieşti să mărturiseşti tot ce-ţi apasă inima, ci trebuie s-o deprinzi pe aceasta să „mistuie” singură, în sine, poverile, nu se potriveşte cu poveţele Sfinţilor Părinţi, care sfătuiesc să nu ne încredem în gândirea noastră, ci în gândirea celor sporiţi. Felul acesta de viaţă este neapărat trebuincios celor care duc viaţă făptuitoare: după ce se vor deprinde însă şi vor spori în lucrarea cu sfătuire, vor putea să „mistuie” şi singuri greutăţile de pe inimă, mai ales când nu au cui să le descopere; totuşi, şi aceştia se folosesc de învăţăturile Părinteşti în privinţele unde au nedumeriri. Iar de la a încerca să „mistui” singură poverile de pe suflet atâta timp cât nu eşti încă deprinsă cu lucrarea duhovnicească, până la nădăjduirea în sine şi îngâmfare, nu este decât un pas. Poate că sunt unii nevoitori care fac aceasta păstrând smerenia, însă aceştia sunt rari, iar ceea ce este rar, nu poate fi calea de obşte.

(Sfântul Macarie de la OptinaSfaturi pentru mireni, Editura Sophia, București, 2011, p. 28)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cum sa am discernamant in viata?

Vizualizari: 457

Id: 6811

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.