Cum se cade a cinsti pe preoti

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum se cade a cinsti pe preoti

Ascultaţi pe Apostolul Pavel care spune: Supuneţi-vă învăţătorilor voştri şi ascultaţi de ei, că aceia priveghează pentru sufletele voastre, ca cei ce au să dea seama în ziua judecăţii pentru voi (Evrei 13, 7). Pentru aceasta cu atât mai mult trebuie să-i cinstiţi. Pentru că tu te îngrijeşti numai de ale tale, cum să-ţi îndrepţi mai bine viaţa, dar de sufletele altora nu ai grijă. Dar preotul, chiar dacă are o viaţă dreaptă, iar de tine nu va avea grijă şi nu te va îndrepta bine, împreună cu cei răi se va osândi. De va avea credinţă şi aşezare nedreaptă, să nu-l ascultaţi. Iar dacă învaţă drept să nu te uiţi la viaţa lui, ci să-i asculţi învăţătura lui. Să nu-i zici: „De ce mie îmi spune, iar el nu face aceasta?” Pentru că a învăţa este misiunea preotului şi a nu se lenevi, ci să vorbească către toţi. Iar de nu va învăţa va fi judecat. Deci, dacă nu-l vei asculta, vei fi osândit. Aşa cum zice Domnul: Cel ce vă ascultă pe voi, pe Mine mă ascultă; iar cel ce se leapădă de voi, de Mine se leapădă; şi cel ce vă batjocoreşte pe voi, pe Mine mă batjocoreşte (Luca 10, 16).

Nu, fraţilor! Nu se cuvine oilor ca să batjocorească pe păstor pentru că acesta aduce slujbe lui Dumnezeu în toate zilele pentru tine şi pentru toţi fraţii tăi. Dimineaţa şi seara se roagă preoţii lui Dumnezeu, în biserică şi în afară de biserică, umblând cu crucea şi rugându-se pentru tine. Deci pe toate acestea ascultându-le, întotdeauna să-l cinstiţi ca pe un părinte. De vei zice că preotul este nevrednic şi rău, ce folos ai? Că dacă se va ruga pentru tine către Dumnezeu un preot bun, ce-fi va folosi dacă tu eşti rău şi necredincios? Chiar de-ar fi nevrednic, ce te vatămă pe tine nevrednicia lui, dacă tu eşti bun şi credincios? Că tot darul vine de la Dumnezeu. Pentru că preotul numai cât îşi deschide gura pentru rugăciune, şi toate le săvârşeşte Dumnezeu. (Sfântul Ioan Gură de Aur)

(Cuvinte de la Sfinții Părinți, Editura Episcopiei Romanului, 1997, p. 16)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Cum se cade a cinsti pe preoti

Vizualizari: 324

Id: 14607

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.