Cum se educa dorintele

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Cum se educa dorintele

Înmoaie-i, aşadar, mânia ca să se nască în mintea lui numai gânduri împăciuitoare. Dacă nu-l mai tulbură nimic, dacă rabdă cu înţelegere orice pierdere, dacă n-are nevoie să fie servit şi dacă nu protestează când altcineva se bucură de mai multă cinste, de ce să se mai mânie?

A venit vremea să ajungem şi la dorinţă. Aici şi cuminţenia şi căderea sunt de două ori mai mari. Tânărul nu trebuie să se desfrâneze nici singur nici cu fetele. Medicii spun că dorinţa aceasta devine foarte puternică după vârsta de 15 ani. Cum să oprim fiara din lăuntrul nostru? Ce putem face? Ce frâu să-i punem? Nu ştiu altul decât frâul gheenei.

Mai întâi să-l ţinem pe tânăr departe de spectacolele şi de muzicile neruşinate şi niciodată să nu-l lăsăm să se ducă neînsoţit la teatru. Dacă totuşi i-ar plăcea să vadă un spectacol de teatru, să-i dăm exemplul tinerilor de-o vârstă cu el care nu merg la teatru, ca şi el să vrea să-i imite şi să-şi înfrâneze dorinţa, pentru că nimic, într-adevăr nimic, nu e mai eficient decât gelozia. Aşa să facem în orice situaţie, mai ales dacă este gelos. Gelozia e mai puternică chiar decât frica şi decât promisiunile.

(Sfântul Ioan Gură de Aur, Părinţii şi educarea copiilor, Editura Agapis, 2010,  p. 78)

Categoria: Articole

Cautare:

Cum se educa dorintele

Vizualizari: 566

Id: 20853

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.