CUVIOSUL CHIRIAC SIHASTRUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL CHIRIAC SIHASTRUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL CHIRIAC SIHASTRUL -
Manastirea Neamt


(secolele XV-XVI)


In padurile seculare din jurul Manastirii Neamt s-au nevoit sihastri sfinti inca dinainte de intemeierea ei (secolul al XIV-lea). Unul din cei mai vestiti sihastri nemteni, al carui nume a ajuns pana astazi, a fost Cuviosul Chiriac Ieroschimonahul, contemporan cu Sfantul Daniil Sihastrul.


Acest smerit nevoitor a trait mai intai in obstea Manastirii Neamt, ca duhovnic si dascal al rugaciunii lui Iisus, fiind iubit si cautat de multi. Apoi, retragandu-se la liniste in muntele dinspre apus, care de atunci ii poarta numele, si-a facut acolo o coliba de lemn si pamant si se nevoia singur in post si rugaciune, in frig si osteneala, suferind multe ispite de la diavoli. Mai tarziu, adunand cativa ucenici in jurul sau, a construit o mica biserica de lemn si acolo slujeau, se impartaseau si slaveau impreuna pe Hristos. Aceasta asezare pustniceasca s-a numit “Sihastria lui Chiriac”, iar muntele in care s-a nevoit cuviosul cu ucenicii sai se cheama pana astazi “Muntele lui Chiriac”, popular “Chiriacu”.


Asa s-a ostenit Cuviosul Chiriac in acest munte peste 30 de ani, ajungand facator de minuni si inaintevazator. La batranetile sale se adunasera multi calugari in jurul sau. Ei se nevoiau in bordeie si chilii pustnicesti, risipite in tot muntele. Numai in sarbatori, la sunetul unui clopot, se adunau parintii la chilia batranului si cantau impreuna Utrenia si Sfanta Liturghie.


La inceputul secolului al XVI-lea, Cuviosul Chiriac Sihastrul si-a dat sufletul in mainile Domnului si a fost ingropat pe munte. Ucenicii sai s-au nevoit fara intrerupere in aceasta sihastrie, dupa aceeasi randuiala, pana la intemeierea Schitului Pocrov (1714).

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL CHIRIAC SIHASTRUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 694

Id: 1036

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.