CUVIOSUL IACOB IEROMONAHUL :: Pateric romanesc

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

CUVIOSUL IACOB IEROMONAHUL :: Pateric romanesc


CUVIOSUL IACOB IEROMONAHUL


Manastirea Putna


(secolul al XV-lea)


Cuviosul ieromonah Iacob face parte dintre vestitii duhovnici si dascali ai Manastirii Neamt din secolul al XV-lea, unde se nevoise in anii tineretii ca ucenic al renumitului dascal Gavriil Uric. In marea lavra, el a scris cateva carti patristice drept mangaiere si hrana duhovniceasca pentru calugari.


Venind la Manastirea Putna, in anul 1470, ca dascal si duhovnic al intregii obsti, ieromonahul Iacob a continuat aceeasi sfanta ascultare, formand duhovniceste zeci de calugari tineri. Dandu-se pe sine pilda tuturor, ii deprindea mai ales smerenia, ascultarea si rugaciunea, hranindu-i cu cuvintele cele mai dulci decat mierea ale Sfintilor Parinti. Caci ieromonahul Iacob era invatat in scrierile filocalice si devenise iscusit caligraf.


Cunoscandu-l de aproape si cinstindu-l pentru nevointa sa, voievodul Stefan cel Mare i-a cerut sa-i scrie un sbornic cu vieti de sfinti si martiri pe lunile aprilie-iunie pentru obstea Manastirii Putna, pe care indata l-a savarsit. Pe una din paginile cartii, ieromonahul Iacob scria: “Drept maritorul si de Hristos iubitorul Io Stefan Voievod, din mila lui Dumnezeu Domn al Tarii Moldovei, fiul lui Bogdan Voievod, a poruncit sa se scrie acest sbornic pentru manastirea sa din Putna, in timpul arhimandritului Ioasaf egumenul, cu mana mult pacatosului ieromonah Iacob, in anul 1474, mai 20″.


Acest cuvios duhovnic a ajutat mult la intemeierea obstii si scolii de la Manastirea Putna, fiind unul din cei mai alesi dascali si caligrafi. Deci, scriind si alte cateva carti si lasand in urma mai multi ucenici, si-a dat sufletul in mainile Domnului catre sfarsitul secolului al XV-lea.


 

Categoria: Pateric romanesc

Cautare:

CUVIOSUL IACOB IEROMONAHUL :: Pateric romanesc

Vizualizari: 736

Id: 1023

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.