Da Cezarului ce este al Cezarului, prin omul tau de dinafara, iar prin cel launtric sa privesti totdeauna la Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Da Cezarului ce este al Cezarului, prin omul tau de dinafara, iar prin cel launtric sa privesti totdeauna la Dumnezeu

Să-ţi aminteşti, iubite frăţioare, acest adevăr - dacă omul seamănă în veacul de aici, va secera însutit în veacul viitor - şi acest adevăr să-l verifici în fiecare zi: ce ai semănat în contul veacului viitor? Grâu sau neghină? Ispitindu-te pe tine însuţi, fii gata de îndreptare în următoarea zi şi în felul acesta să petreci în fiecare zi. Dacă, însă, nu ai petrecut cum se cuvine ziua de astăzi, încât nici rugăciune nu ai adus lui Dumnezeu, nu te-ai frânt cu inima, nu te-ai smerit cu gândul, nu ai făcut milostenie, nu ai iertat pe cel vinovat, nu ai răbdat jignirile, ci dimpotrivă, nu ţi-ai stăpânit mânia, nu ai fost cumpătat în cuvinte, în hrană, sau ţi-ai cufundat mintea în gânduri necurate, observându-le pe toate acestea, să te osândeşti pe sine după cunoştinţa ta şi promite ca a doua zi să fii mai atent în cele bune şi mai prudent în cele rele.

Şi astfel, să cercetezi totdeauna, iubitule, ţarina ta şi să o cureţi de neghină şi îngrijeşte-te ca un bun creştin, să nu ai doar hrană pieritoare, ci care se găseşte şi în viaţa veşnică. Ce folos vom avea noi, dacă în lumea aceasta suntem mulţumiţi şi de slovă şi de cinste şi de bogăţie şi de toate bunătăţile, iar sufletul îl lipsim de darurile Duhului Sfânt şi ne înfăţişăm goi în faţa lui Dumnezeu, ca un copac fără de roade, care de obicei se taie şi se aruncă în foc?! Dă Cezarului ce este al Cezarului, prin omul tău de dinafară, iar prin cel lăuntric să priveşti totdeauna la Dumnezeu, să înveţi legea Lui şi Dumnezeu va fi cu tine.

(Starețul Moise de la Optina, Editura Doxologia, Iași, 2013, p. 200)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Da Cezarului ce este al Cezarului, prin omul tau de dinafara, iar prin cel launtric sa privesti totdeauna la Dumnezeu

Vizualizari: 368

Id: 13316

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.