Daca nu apuc sa citesc canonul la vremea potrivita, pot sa citesc la lucru, sezand?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Daca nu apuc sa citesc canonul la vremea potrivita, pot sa citesc la lucru, sezand?

Cu privire la citirea acatistului întrebaţi: „Dacă nu apuc să-l citesc la vremea potrivită, pot să citesc la lucru, şezând?” La aceasta vă voi răspunde că nu trebuie să faceţi aşa ceva: oare citirea acatistului este ca dările, care se cer de la oameni cu stricteţe şi pe care până nu le plăteşti, nu eşti liniştit? Nicidecum: Dumnezeu vrea de la noi libertate. Dacă se întâmplă să nu îndepliniţi citirea la vremea cuvenită, pocăiţi-vă şi socotiţi-vă, cu smerenie, datornică, dar nu vă tulburaţi; aşa va fi mai bine decât dacă veţi citi acatistul cum se va nimeri, iar apoi vă va fura gândul că aţi îndeplinit şi deja nu mai sunteţi datoare, iar de smerenie veţi uita. Or, se ştie că inima înfrântă şi smerită Dumnezeu nu o va urgisi (Psalmi 50, 18); de asemenea, şi Maica lui Dumnezeu va primi dorinţa dumneavoastră şi smerita recunoaştere a propriei neputinţe, mai bine decât ar primi îndeplinirea cu tulburare a canonului.

Greutăţile şi împrejurările întristătoare prin care treceţi, care vă rănesc inima, nu trebuie să vă ducă la cârtire. Pe calea vieţii este neapărată nevoie de ele, ca voinţa şi libertatea noastră să fie puse la încercare: nu ne va fi de nici un folos dacă vom avea întotdeauna belşug de mângâiere, fie aceasta duhovnicească sau lumească.
Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Daca nu apuc sa citesc canonul la vremea potrivita, pot sa citesc la lucru, sezand?

Vizualizari: 379

Id: 6883

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.