De ce ne inchinam icoanelor?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

De ce ne inchinam icoanelor?

Închinarea pe care creștinii ortodocși o acordă icoanei nu se adresează nicidecum lemnului sau materialului din care aceasta este alcătuită, ci trece mai departe, către sfântul reprezentat pe ea. Acest adevăr îl întăresc Sfântul Vasile cel Mare, când afirmă că „cinstea dată chipului, trece asupra Prototipului” și Sinodul al VII-lea Ecumenic, care spune că „cel ce se închină icoanei, se închină ființei celei închipuite pe ea”. 

Legătura dintre icoană și prototipul ei este întărită prin slujba de sfințire a icoanei - o rânduială specială, întâlnită în cartea de cult ce poartă numele de Molitfelnic. Prin această slujbă, icoana devine obiect de cult, afierosit lui Dumnezeu și punte de legătură între lumea văzută și cea nevăzută. Astfel, icoana ni-l aduce mai aproape pe sfântul căruia îi adresăm rugăciunea, ne dă posibilitatea să-i privim chipul și ne predispune la un dialog direct cu divinul.  

Putem, așadar, concluziona că motivul pentru care ne închinăm icoanei coincide cu închinarea propriu-zisă către sfinți sau către Dumnezeu.

Categoria: Liturgica

Cautare:

De ce ne inchinam icoanelor?

Vizualizari: 199

Id: 24731

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.