De ce se citeste Evanghelia la Sfanta Liturghie?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

De ce se citeste Evanghelia la Sfanta Liturghie?

De la ieșirea cu Sfânta Evanghelie, se realizează în timpul Liturghiei o treptată „arătare” a Domnului, a prezenței Sale, o epifanie exact cum s-a și întâmplat în revelația (descoperirea) Cuvântului lui Dumnezeu în lume, astfel încât citirea Sfintei Evanghelii reprezintă arătarea deplină a Mântuitorului propovăduind mulțimilor.

Sfântul Ioan Gură de Aur spune că auzirea Cuvântului lui Dumnezeu ne poartă spre Împărăția Cerurilor. El spunea: „Ce lucru poate fi comparat cu Evanghelia? Dumnezeu este pe pământ, omul în cer, toate s-au unit, îngerii viețuiesc cu oamenii, oamenii participă la viața îngerilor și a celorlalte puteri cerești… ” („Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan”). Iar dacă ne întrebăm de ce se citește Evanghelia în cadrul Sfintei Liturghii, ne răspunde Sfântul Nicolae Cabasila în tâlcuirea pe care o dă el asupra folosului citirii pericopei evanghelice: „(citirile din Scriptură) ne pregătesc și ne curățesc mai dinainte, pentru sfințirea cea mare a Sfintelor Taine”.

Citirea evangheliei de către preot are loc după ce credincioşii au fost îndemnaţi ca să o asculte „cu înţelepciune, drepţi”. După citirea evangheliei, întreaga comunitate răspunde „Slavă Ţie Doamne, slavă Ţie!” pentru că odată ce prin Cuvântul Evangheliei ne apropiem de Hristos Dumnezeu, Care-l rosteşte, nu mai putem spune decât „Slavă Ție Doamne!”.

Categoria: Liturgica

Cautare:

De ce se citeste Evanghelia la Sfanta Liturghie?

Vizualizari: 290

Id: 24724

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.