De ce se rosteste Evanghelia Invierii din partea de miazanoapte a Sfintei Mese?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

De ce se rosteste Evanghelia Invierii din partea de miazanoapte a Sfintei Mese?

Evanghelia Învierii reprezintă momentul central al Utreniei; preotul o rosteşte din partea de miazănoapte a Sfintei Mese, care simbolizează mormântul în care a fost pus şi din care apoi a înviat Domnul, iar preotul îl simbolizează pe îngerul care a stat la căpătâiul mormântului.  

Evanghelia este mesajul Domnului către noi, credincioşii Lui. În timpul rostirii ei la Liturghie şi la Utrenia din zilele de sărbătoare, preotul stă cu faţa spre credincioşi, însă Evanghelia Utreniei din duminici se citeşte din altar pe latura de miazănoapte a Sfintei Mese. Sfânta Evanghelie se citește din altar duminica (pentru că învierea Sa a fost cunoscută numai de către acelea care au venit dis de dimineață la mormânt) iar, în timpul săptămânii, dintre ușile împărătești (pentru că Domnul cheamă pe toți la mântuire).                      

Citirea de pe Sfânta Masă, din Sfântul Altar, atrage atenţia asupra celor mai importante momente din Noul Testament despre Hristos: aminteşte în acest chip că învierea Mântuitorului nu s-a petrecut în faţa lumii, ci înainte de zori, când încă era noapte; iar pe de altă parte, stând pe latura de miazănoapte a Sfintei Mese, preotul închipuieşte pe îngerul pe care femeile mironisiţe l-au văzut şezând în dreapta mormântului vestindu-le Învierea. 

Dacă vecernia aduce melancolia amurgului, citirea Sfintei Evanghelii face din slujba Utreniei o slujbă a bucuriei şi a luminării sufletelor credincioşilor care au credinţa Învierii.

Categoria: Liturgica

Cautare:

De ce se rosteste Evanghelia Invierii din partea de miazanoapte a Sfintei Mese?

Vizualizari: 290

Id: 25347

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.