Despre avva Ruf

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Despre avva Ruf

(Rufus, nume roman.)

1
Un frate l-a întrebat pe avva Ruf:
– Ce este reculegerea309(hesyhia, linişte.) şi care este folosul ei?
– Reculegerea este şederea în chilie cu frică şi cu cunoştinţa lui Dumnezeu, ferindu-te de amintirea răului şi de îngâmfare. Astfel de reculegere dă naştere tuturor virtuţilor, păzeşte monahul de săgeţile aprinse ale vrăjmaşului, şi nu-l lasă să fie rănit de ele. Da, frate, dobândeşte-o, amintindu-ţi de clipa morţii tale, că nu ştii în care ceas vine furul310(Luca 12, 39. ). Deci veghează la sufletul tău.

2
A spus avva Ruf, că cel care şade în ascultarea unui părinte duhovnicesc are mai mare răsplată decât cei care se sihăstresc singuri în pustie. El zicea că povestea unul dintre părinţi astfel: am văzut patru cete în cer. În cea dintâi era cel care este bolnav dar mulţumeşte lui Dumnezeu; în a doua ceată, cel primitor, care stăruie şi slujeşte într-asta; a treia ceată, cea a celor care râvnesc pustia şi să nu vadă om; în a patra ceată, cel care şade în ascultarea unui părinte şi i se supune pentru Domnul. Pentru ascultare purta lanţ de aur şi pavăză311(gorgona) şi avea mai multă slavă decât ceilalţi. Eu i-am spus călăuzului meu:
– Cum de acesta mai mic are mai mare slavă decât ceilalţi?
– Fiindcă cel care râvneşte să fie primitor îşi face voia lui; cel din pustie s-a sihăstrit din voia lui, acesta care are ascultarea îşi părăseşte toate voile, atârnând de Dumnezeu şi de părintele său. De aceea şi are slavă mai multă decât ceilalţi. De aceea, fiilor, bună este ascultarea cea pentru Dumnezeu. Aţi auzit, fiilor, măcar în parte, o mică pildă a înfăptuirii acesteia. O, ascultare, mântuitoarea tuturor celor credincioşi! O, ascultare, izvorul tuturor virtuţilor! O, ascultare, aflătoarea Împărăţiei! O, ascultare, care deschizi cerurile şi îi ridici pe oameni de pe pământ! O, ascultare, doica tuturor sfinţilor, de la care au supt şi prin care s-au desăvârşit! O, ascultare, care locuieşti cu îngerii.

Categoria: Patericul egiptean

Cautare:

Despre avva Ruf

Vizualizari: 216

Id: 27524

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.