Despre cele ce se intampla

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Despre cele ce se intampla


CAPITOLUL XXVIDespre cele ce se intampla


Despre cele ce se intampla unele sunt in puterea noastra, altele nu sunt in puterea noastra. In puterea noastra sunt acelea pe care suntem liberi sa le facem si sa nu le facem, adica toate acelea pe care le facem voluntar.


Caci nu s-ar zice ca actionam voluntar, daca fapta nu ar fi in puterea noastra. Si intr-un cuvant sunt in puterea noastra acelea carora le urmeaza blamul sau lauda si peste care este indemn si lege. In sens propriu sunt in puterea noastra toate cele sufletesti si asupra carora deliberam. Iar deliberarea este pentru cele deopotriva posibile. Iar deopotriva posibil este lucrul pe care il facem si contrariul lui. Alegerea acestuia o face mintea noastra. Ea este principiul actiunii. Prin urmare sunt in puterea noastra cele deopotriva posibile, ca a te misca si a nu te misca, a porni si a nu porni, a dori cele ce nu sunt necesare si a nu le dori, a minti si a nu minti, a da si a nu da, a te bucura de ceea ce se cuvine si de asemenea a nu te bucura de ceea ce nu se cuvine si cate sunt de felul acestora, care sunt faptele virtutii si ale viciului. Fata de acestea suntem liberi. Dintre cele deopotriva posibile fac parte si artele. Este in puterea noastra de a invata-o pe aceea pe care am voi-o si de a nu o invata. Trebuie sa se stie ca alegerea a ceea ce este de facut este in puterea noastra. De multe ori insa, fapta este impiedicata, potrivit unui mod oarecare al proniei dumnezeiesti.

Categoria: Dogmatica - Sf. Ioan Damaschin

Cautare:

Despre cele ce se intampla

Vizualizari: 616

Id: 838

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.