Despre curatie :: Viata in duh filocalic - Ignatie Monahul

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Despre curatie :: Viata in duh filocalic - Ignatie Monahul


Despre curatie

Sufletul cel curat are puterea ca sa vada in el insusi - ca intr-o oglinda - pe Dumnezeu (Sf. Atanasie cel Mare).

Oricat de mici sunt pacatele, ele pateaza constiinta, iar constiinta trebuie sa fie mereu curata, dar se pateaza totusi zilnic si atunci in toate zilele trebuie s-o curatim (Sf. Vasile cel Mare).

Curatia nu vine numai din a nu face rele, ci si din a stinge cu totul relele, prin implinirea cu grija a celor bune (Sf. Diadoh al Foticeei).

Cel ce vrea sa-si curete inima sa cheme necontenit pe Domnul Iisus Hristos impotriva vrajmasilor spirituali (Cuviosul Isihie Sinaitul).

De curatia inimii este strans legata virtutea fecioriei. Prin curatia inimii se intelege lipsa oricarui pacat, dar mai ales a pacatului desfranarii (Sf. Ioan Hrisostom).

Toti oamenii iubesc curatenia launtrica. Cu toate acestea nu se pot curati. De aceea trebuie sa cercetam cum si prin ce putem ajunge la curatenia inimii. Desigur ca nu altfel decat prin Cel ce s-a rastignit pentru noi (Sf. Macarie cel Mare).

Curatia este pazita de smerenie, infranare, rugaciune necontenita si meditatie duhovniceasca (Cuviosul Teognost).

Curatia inimii este cea mai inalta treapta a desavarsirii, a sfinteniei. De aceea ea va fi rasplatita cu cea mai mare fericire, care este privirea Fetei lui Dumnezeu (Invataturi de credinta ortodoxa).

Inima curata este aceea care nu mai este atrasa nimic din lumea aceasta. In ea venind Domnul, Isi scrie Legile Sale ca intr-o tablita (Sf. Maxim Marturisitorul).

Nu putem ajunge la adevarata curatie daca n-am ajuns mai intai, in inima noastra, la adevarata smerenie (Cuviosul Casian).

Curatia nu vine numai din a nu mai face cele rele, ci si din a stinge cu totul relele, prin implinirea cu grija a celor bune (Sf. Diadoh al Foticeei).

Viata necurata impiedica intelegerea adevarurilor inalte (Sf. Ioan Hrisostom).

Nu ma temeam de necuratia hainei, ci de necuratia poftei (Fericitul Augustin).

Viata necurata impiedica intelegerea lucrurilor duhovnicesti (Sf. Efrem Sirul).

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.