Despre lepadarea de sine

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Despre lepadarea de sine

- În ce constă lepădarea de sine?

- Tocmai în aceasta constă: să doreşti foarte mult să iei crucea şi să o porţi cum a purtat-o Mântuitorul pentru mântuirea lumii, într-o formă de nebunie pentru Hristos. Te duci acolo unde te poţi pierde ca să te poţi găsi, în sensul prefacerilor totale prin tăierea voii, care e o mare bătălie, o luptă cu Dumnezeu, care a creat voinţa liberă. Şi noi trebuie să fim împotriva acestei creaţii. A creat voinţa liberă, ca să ne tăiem voinţa liberă. Şi atunci, în lupta cu Dumnezeu, Dumnezeu cere să fii biruit, şi-L birui, lucru pe care nu poţi să-l faci în lume. În lume trebuie să-ţi asculţi, să-ţi susţii voia, să mergi după ordinea lucrurilor, să păstrezi o armonie, în sat, în oraş, dar la mănăstire te desfiinţezi ca personalitate omenească şi te înfiinţezi în persoană îngerească. Şi atunci înseamnă că tu, pierzându-te, te poţi găsi. Este cel mai mare lucru posibil, când omul, creaţia lui Dumnezeu, poate fi în stare de a pleca din lume în monahism, indiferent unde, în obşte sau în pădure! Aş recomanda obştea, pentru că în pădure trebuie să ai o iscusinţă extraordinară, de tipul aceleia a Sfântului Ioan Scărarul şi a tuturor sfinţilor care au trăit în pustie.

(Arhim. Arsenie Papacioc, Cuvânt despre bucuria duhovnicească, Editura Eikon, Cluj-Napoca, 2003,  pp. 146-147)

Categoria: Articole

Cautare:

Despre lepadarea de sine

Vizualizari: 445

Id: 9344

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.