DESPRE SFANTA LITURGHIE (LA CE VREME TREBUIE SA SE INCEAPA) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

DESPRE SFANTA LITURGHIE (LA CE VREME TREBUIE SA SE INCEAPA) :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 10

DESPRE SFANTA LITURGHIE (LA CE VREME TREBUIE SA SE INCEAPA)


Simbata la inceputul ceasului al patrulea este obligatoriu a se incepe sa se puna masa la inceputul ceasului al  cincilea.  Iar  duminica  la  inceputul  ceasului  al  treilea  este  obligatoriu a  se incepe  ca  sa se  puna  masa  pana  la inceputul ceasului al patrulea. La fel se cuvine sa se faca si la Praznicile Domnesti cele mari ale Domnului Hristos si ale Nascatoarei de Dumnezeu si ale Mergatorului Inainte si ale celor doi Apostoli Petru si Pavel si intru acestea ca si in ziua duminicii cu cuviinta asa trebuie sa se faca. Iar in Praznicele cele mijlocii, la inceputul ceasului cinci sa se intre ca sa puna masa la inceputul ceasului sase. Iar la Praznicile cele mici, la fel ca si in zilele cele de rand si sa se sfarseasca la vremea sa in fiecare zi. Iar masa se cade sa fie gata in fiecare zi fie ca este post fie ca nu este.

Si dupa savarsirea Sfintei Liturghii iese fiecare si la vremea trapezei iarasi se aduna. Aceasta mai este inca o datorie ce trebuieste facuta  adica  cand vom voi  a manca la ceasul al  noulea sau seara si asa  deci se cuvine sa se faca  si  in posturile cele mici. Aceasta hotarare pentru Liturghie si mese s-a scris in partile Ierusalimului si cu cuviinta este ca asa  trebuie sa  fie in toate timpurile  adica toamna  si  primavara,  iara  vara  si  iarna  in Rusia  cea  mare aicea  sa  fie semnul  pentru socotirea timpului, vara  pentru lungimea zilei se cuvine a  o intarzia iara iarna  pentru ca ziua  este scurta sa fie pusa inainte, dupa cum va socoti cel mai mare.
 

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.