DESPRE SLUJBELE CELE GRELE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

DESPRE SLUJBELE CELE GRELE :: Tipicul cel mare al Sfantului Sava cel Sfintit

Capitolul 44

DESPRE SLUJBELE CELE GRELE

Se cuvine sa stim ca daca este vreo Slujba grea in obste pana la al treilea ceas se cade sa staruim intr-ansa iar pana la al saselea ceas la slujbele cele foarte usoare la care se arata ca nu au mult lucru sau osteneala. Iar daca nu se arata se cuvine a ne indeletnici in Manastire cu lucrul mainilor sau in alt oarecare fel asa dupa cum s-a gandit fiecare sa lucreze. Iar daca cineva s-ar afla afara de Manastire asa dupa cum a spus se cuvine sa facem treaba pana
in  al  saselea  ceas,  iar  de  la  ceasul  sase inainte  sa  nu  iasa  la  niste  slujbe  de  acest  fel  ci  se  cuvine sa  ramana  in Manastire si sa se indeletniceasca in slujba mainilor sau in citirea si invatatura Dumnezeiestilor Scripturi.

Si-n acest fel  fiecaruia  dintre  monahi  i  se  cade  sa  se  nevoiasca  pentru  ca  sa  se  mantuiasca  dupa  cum  am spus  mai-nainte pentru ca  nu  din pricina  lucrului  inchinara  si  celelalte  nevointe ale pustniciei  sa le  descoasa dar  nici  din pricina adunarii sa nu se imputineze lucrurile ci se cuvine oranduiala in toate spatiile iar daca este slujba pentru necesitate atunci celui care i se permite sa lucreze pentru ca sa termine treaba cea care este foarte grea poate sa faca aceasta fara  ca  sa  se  roage,  iar  atunci  cand  nu  este  de  lucru  afara  in  Amvon  este  dator  sa  se  indeletniceasca  cu  lucrul mainilor si in invatatura Dumnezeiestilor Scripturi si intru celelalte care sunt de trebuinta obstii.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.