Esti cu adevarat smerit atunci cand nu cauti smerenia

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Esti cu adevarat smerit atunci cand nu cauti smerenia

Virtuţile sunt tării ale sufletului, sunt deprinderi în bine ale sufletului, sunt statornicii în bine. Atunci eşti cu adevărat smerit când nu trebuie să cauţi smerenia, ci o ai şi acţionezi pe baza acestei virtuţi, pe baza acestei smerenii. De pildă, în Pateric se spune că un Părinte, un pustnic, a fost întrebat: ce sunt oile şi ce sunt caprele? Cuvântul acesta fiind în legătură cu ceea ce a spus Domnul Hristos şi ceea ce putem citi în Sfânta Evanghelie de la Matei, capitolul 25, anume că Fiul Omului (Domnul Hristos) va despărţi pe cei buni de cei răi, așa cum desparte păstorul oile din capre sau caprele dintre oi. Şi întrebarea a fost: ce sunt oile? Ce sunt caprele? Ce se înţelege prin oi? Ce se înţelege prin capre? Răspunsul ar fi putut fi foarte simplu: oile sunt credincioşii cei buni, iar caprele sunt cei răi, care nu pot să fie împreună cu cei buni în Împărăţia lui Dumnezeu. Şi el a răspuns altfel; n-a răspuns poate cum se aştepta întrebătorul, ci a răspuns aşa: „Caprele sunt eu, iar oile Dumnezeu le ştie”. Foarte frumos răspunsul şi este un răspuns spontan, adică un răspuns pe care l-a putut da pentru că era smerit. N-a răspuns la întrebare cu un răspuns aşteptat, în general, la această întrebare, ci cu un răspuns neaşteptat, pentru că avea o aşezare sufletească neaşteptată de întrebător.

(Arhimandrit Teofil Părăian, Cum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, p. 422)

Categoria: Articole

Cautare:

Esti cu adevarat smerit atunci cand nu cauti smerenia

Vizualizari: 439

Id: 5131

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.