Falsa cale a auto-indumnezeirii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Falsa cale a auto-indumnezeirii

Primul păcat al omului şi cauza fundamen­tală a condiţiei sale nefericite din toate timpurile a fost că a dat ascultare ispitei şarpelui din Rai: „Veţi fi ca Dumnezeu!" Ceea ce Nietzsche numeşte Supraom, iar Dostoievski, omul-dumnezeu este de fapt acelaşi dumnezeu al sinelui cu care diavolul a ispitit atunci şi-l ispiteşte me­reu pe om; el este singurul dumnezeu căruia oa­menii i se pot închina după ce adevăratul Dumnezeu a fost respins. Libertatea omului i-a fost dată acestuia pentru a alege între Dumnezeul cel adevărat şi el însuşi, între calea cea adevărată că­tre îndumnezeire, prin care sinele este smerit şi răstignit în viaţa aceasta pentru a fi înviat și slăvit în Dumnezeu în veşnicie, şi falsa cale a auto-îndumnezeirii, care promite slăvirea în această viaţă, dar duce la Abis. Acestea sunt singurele două alegeri fundamentale disponibile libertă­ţii omului; şi pe ele au fost întemeiate cele două împărăţii, împărăţia lui Dumnezeu şi împărăţia Omului, care în această viaţă nu pot fi deosebi­te decât de ochiul credinţei, dar care în viaţa viitoare vor fi despărţite ca Rai şi iad. Este limpede căreia dintre ele aparţine civilizaţia modernă, cu efortul ei prometeic de a clădi o împărăţie pă­mânteană, sfidându-L pe Dumnezeu;

(Ieromonah Serafim Rose, Nihilismul: rădăcina revoluției în epoca modernă, traducere din limba engleză de Dana Cocargeanu, Ed. a 2-a, Editura Sophia, București, 2012, pp. 180-181)

Categoria: Articole

Cautare:

Falsa cale a auto-indumnezeirii

Vizualizari: 336

Id: 11358

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.