Fapta buna facuta de cineva se pierde atunci cand acela o face cunoscuta

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Fapta buna facuta de cineva se pierde atunci cand acela o face cunoscuta

Atenţie! Nu vă faceţi nume bun, pentru că acesta va deveni apoi cel mai mare vrăjmaş al liniştii voastre. Monahul are nevoie de şi mai multă atenţie ca să nu îşi facă nume bun pentru faptul că duce o viaţă duhovnicească îmbunătăţită, deoarece îşi va pierde ostenelile prin laudele omeneşti. În timp ce acela care a dus o viaţă neglijentă, dar se pocăieşte, îşi plăteşte şi ceva păcate, deoarece a decăzut în ochii oamenilor.

Fapta bună făcută de cineva se pierde atunci când acela o face cunoscută şi se mândreşte pentru ea; se osteneşte în zadar şi se osândeşte.

Monahul care cugetă lumeşte, se vede că a greşit drumul. Deşi a pornit către Hristos, sufletul lui merge în lume.

Monahii ce se ocupă mereu cu  zidiri de prisos şi lucrări lumeşti, se vede că sunt pământeşti, cărămidă — lut, şi deloc minte dumnezeiască.

Clădirile simple şi obiectele smerite transpun gânditor pe monahi în peşterile şi în sihăstriile simple ale Sfinţilor Părinţilor noştri, şi astfel se folosesc duhovniceşte. Pe când cele lumeşti aduc aminte de lume şi fac pe monahi lumeşti cu sufletul.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Părinţi Aghioriţi. Flori din Grădina Maicii Domnului, Editura Evanghelismos, 2004, pp. 166-167)

Categoria: Articole

Cautare:

Fapta buna facuta de cineva se pierde atunci cand acela o face cunoscuta

Vizualizari: 244

Id: 17180

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.