Fugi de lene

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Fugi de lene

Fugi de lene şi trândăvie, pricinuitoare a răutăţilor, căci leneşul este ca o holdă nelucrată pe care cresc spini şi mărăcini. De aceea zice înţelepciunea: „Că multe rele a învăţat pe om lenea”. Tocmeşte şi bine lucrează ogorul cel înţelegător al sufletului tău, cu bune cugete şi cu fapte bune, ca să rodească grâu bun şi să nu crească rele zâzanii. Lucrează, totdeauna, orice lucru sufletesc sau trupesc ca să nu afle loc diavolul, să te ispitească; căci mintea noastră este mai totdeauna în mişcare și se întoarce pururea ca roata morii; şi de nu vom pune noi grâu bun, pune vrăjmaşul pietricele şi-o strică. Pentru că aţâţă şi aprinde mai mult cu flacăra curviei cea neastâmpărată. De aceea fugi de lene cât poţi, şi mai vârtos dimineaţa când te vei deştepta, scoală-te îndată din pat, şi cel dintâi lucru al tău, să fie prea curata rugăciune, care este cea mai dulce mângâiere a duhului şi prin ea înfrunţi lesne lucrurile cele trecătoare şi dobândeşti evlavia duhovnicească şi iei virtute și putere asupra păcatului.

Cercetează-te în toate serile, când te duci să te culci, cum a trecut ziua ta, pentru vrajbă, zavistie și clevetire deșartă, mâhnire sau bucurie, de lucrurile acestei vieți, pentru minciuni și cuvinte deșarte, ocări și batjocoriri asupra aproapelui și jurăminte pentru lenea ta, și neluarea aminte la fapta bună și la dragostea Stăpânului și Ziditorului tău, și pentru nemulțumirea ta către El, la binefacerile Lui, pentru lenevirea și trândăvirea ta la rugăciune, și nemiluirea săracilor și scăpătaților.

(Agapie Criteanu, Mântuirea păcătoșilor, pp. 34-35)

Categoria: Articole

Cautare:

Fugi de lene

Vizualizari: 425

Id: 22965

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.