Gandurile care se opun imboldului de a merge la biserica

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Gandurile care se opun imboldului de a merge la biserica

Totdeauna să te îndeletniceşti cu citirea Dumnezeieştilor Scripturi, cu socotinţă adevărată, ca nu cumva din pricina lenevirii minţii tale, să se (spurce) întineze vederea minţii tale cu spurcăciuni străine şi nemăsurate. Să nu-ţi încerci mintea cu gânduri fără măsură, sau cu chinurile cele ispititoare, când socoteşti că nu eşti biruit de ele. Că aşa s-au întunecat și au înnebunit înţelepţii.

Să nu ascunzi focul în sânul tău, până ce trupul tău nu s-a chinuit foarte mult. Este foarte anevoios să pleci sub jugul sfinţeniei neîncercata tinereţe. Mintea începe să se întunece (se vede semnul acesta în suflet), când omul pregetă la slujbă şi la rugăciune. Că nu e altă cale de rătăcire a sufletului, decât să cadă mai întâi din rugăciune şi slujire. Căci atunci când e lipsit de ajutorul lui Dumnezeu, cu uşurinţă cade în mâinile vrăjmaşilor săi. Şi alta, când sufletul nu se mai îngrijeşte de lucrarea virtuţii, el se întinde spre cele potrivnice lor.

Când se face schimbare în vreo parte oarecare, prin ea se începe intrarea în partea contrară. Dacă lucrezi virtutea şi nu te îngrijeşti de cele deşarte, ci de cele ale sufletului, arată-ţi înaintea lui Dumnezeu neputinţa ta pururea, şi nu vei fi ispitit de cei de alt neam, chiar dacă te vei despărţi de apărătorul tău.

(Sfântul Isaac SirulCuvinte despre nevoință, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 149)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Gandurile care se opun imboldului de a merge la biserica

Vizualizari: 289

Id: 5817

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.