Grija lui Dumnezeu inseamna bunatate, libertate si iubire

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Grija lui Dumnezeu inseamna bunatate, libertate si iubire

Credincioşii se încred în pronia lui Dumnezeu şi de aceea se roagă, dar ştiu şi aceea că lumea nu se conduce după capricii, nici prin minuni pe care unii oameni le reclamă în fiecare zi, la fiecare pas, ci prin legi generale, constante şi eterne, date de Dumnezeu. Ei mai ştiu că Dumnezeu permite răul din respect față de liberul arbitru al omului, dar tot Dumnezeu este acela care intervine, prin mijloace demne de El, ca să-i slăbească puterea, să-l înlăture, să-l stingă sau să-l pedepsească. El nu vrea ca pentru un abuz să dea îndată pedepse capitale. Ştiinţele nu sunt interzise pentru unele din aplicaţiile lor greşite sau abuzive, nici artele pentru contrafacerile lor rele (cărţi pornografice, picturi urâte, otrăvuri ucigătoare, bombe atomice etc). La fel nici pronia şi, în genere religia nu se reneagă pentru existenţa unor fapte şi întâmplări care, din lipsă de perspectivă şi orizont, nouă ni se par greşite.

Cu providenţa divină este ca şi cu faţa omului sau faţa pământului: dacă o privim în întregimea ei ni se pare frumoasă, armonioasă, încântătoare. Dacă însă o privim cu ochi mici de furnică şi o cercetăm mai de aproape, îi putem găsi defecte câte vrem şi-i putem face observaţii destule: de ce există tăietura buzelor şi groapa gurii, de ce muntele nasului şi văile ochilor, de ce pădurea sprâncenelor şi a mustăţilor etc. Din câteva amănunte noi vrem să judecăm totul (Duplessy), ca şi când sfaturile şi judecata lui Dumnezeu ar fi totuna cu sfaturile şi judecata omului (vezi Isaia 55, 8-9).

Categoria: Articole

Cautare:

Grija lui Dumnezeu inseamna bunatate, libertate si iubire

Vizualizari: 173

Id: 6107

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.