Icoana Maicii Domnului de la Biserica Icoanei

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Icoanei

Conform tradiţiei, cu câteva sute de ani în urmă, pe suprafața actualei Biserici a Icoanei, un trecător a adormit, și i-a apărut în vis icoana Maicii Domnului, cerându-i să ridice o biserică în acel loc.

Din punct de vedere stilistic, icoana aparține școlii de pictură brâncovenescă și a fost realizată conform celei din visul bărbatului, respectiv Maica Domnului cu Pruncul Iisus în brațe, așezată pe un jilț, având în dreapta și în stânga pe Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil. Hristos este reprezentat binecuvântând și ținând în stânga un papirus, semnificând înțelepciunea. Această icoană a fost ferecată în argint de Filip Nicolau Argintarul în anul 1682 și a fost așezată în naosul Bisericii Icoanei din București. Aceeași tradiție spune că ar fi fost un cadou dat de către domnitorul Constantin Brancoveanu micului Schit de lemn, aflat la acea vreme în zona parcului. De la ea, Schitul și-a schimbat numele în Biserica Icoanei, iar strada și parcul din apropiere au luat același nume.

O altă tradiție vorbește despre ma­rele boier Ceauş David, ce a primit poruncă în vis trei nopţi la rând să zidească o biserică. Tradiția spune că Icoa­na Maicii Domnului ce se află acum în biserică a fost găsită în scorbura unui co­pac. În acea perioadă, locul era o pădure imensă. Boierul a ridicat o biserică din lemn ca sfânt adă­post al Icoa­nei, iar în urma acestei fapte a început să primească spor în tot ceea ce făcea. Aplecându-se, însă, mai mult spre bogăția sa și uitând de Dumnezeu, în­tr-o zi flăcările i-au mis­tuit în­trea­ga avere, dim­pre­ună cu biserica ridicată de el. Focul a mistuit totul, dar la sfârșitul incendiului, în scru­mul de pe locul fostei biserici, stă­tea nea­tin­să Icoana Mai­cii Dom­nu­lui. Privind acestă întâmplare ca îndemn la nă­dejde şi po­căin­ţă, bucureştenii au ridicat o altă bi­serică măreață şi cu mai multe turle decât precedenta.

Și astăzi, Icoana Maica Domnului de la Biserica Icoanei, îi ocrotește și îi miluiește pe toți cei care i se închină cu credință și îi cer sfântul ei ajutor.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Icoana Maicii Domnului de la Biserica Icoanei

Vizualizari: 419

Id: 25248

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.