Iconografia Impartasirii Apostolilor

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Iconografia Impartasirii Apostolilor

Împărtășirea Apostolilor este o temă esențială în Sfântul Altar. Sub Dumnezeiasca Liturghie este zugrăvită, în absidă, Împărtășirea Apostolilor. Ca și în reprezentarea Sfintei Liturghii, în centru se află Sfânta Masă, acoperită cu un baldachin, iar Hristos este reprezenatat de două ori - în dreapta și în stânga Sfintei Mese. În spatele Lui stau doi îngeri, îmbrăcați în veșminte diaconești.

În partea dreapta, ține Sfântul Potir și le oferă Vinul ucenicilor Săi, care stau în așteptare - unul în spatele celuilat. În partea stângă, tot El ține Sfântul Disc și le oferă Pâinea ucenicilor Săi. Ucenicii stau în același fel, ca și în partea opusă. Sfinții Apostoli se apropie de Hristos în ordine, cu multă evlavie. Primul dintre cei din dreapta este Sfântul Apostol Pavel, iar primul dintre cei din stânga este Sfântul Apostol Petru. Prin urmare, lor le urmează ceilalți apostoli.

Inscripția compoziției se traduce prin: „Luați mâncați, Acesta este Trupul Meu” și „Beți dintru acesta toți, Acesta este Sângele meu”. Compoziția Sfintei Împărtășiri se fundamentează pe momentul Cinei celei de Taină, înfățișate în cele patru Evanghelii. La această cină, Hristos moare aici și acum pentru noi. Sângele Său spală păcatele noastre, curățește și sfințește, iar Trupul Său ne îndumnezeiește.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Iconografia Impartasirii Apostolilor

Vizualizari: 214

Id: 24889

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.