Ignorand dimensiunea mortii, lipsim viata de adevarata ei maretie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ignorand dimensiunea mortii, lipsim viata de adevarata ei maretie

În această viaţă putem fi siguri de un singur lucru: că vom muri cu toţii – în afară de cazul în care cea de a doua venire a lui Hristos ar avea loc înainte. Moartea este singurul eveniment determinat, inevitabil, la care se poate aştepta omul. Şi dacă încerc s-o uit, să-mi ascund caracterul ei inevitabil, nu am decât de pierdut. Adevăratul umanism nu poate fi separat de conştiinţa morţii; numai înfruntând şi acceptând realitatea morţii ce va veni pot deveni cu adevărat viu. Cum observa D. H. Lawrence, „fără cântecul morţii, cântecul vieţii este ridicol şi fără nici un farmec”. Ignorând dimensiunea morţii, lipsim viaţa de adevărata ei măreţie.

Dar acest realism şi hotărârea de a-i da morţii un sens nu trebuie să ne facă să ignorăm cel de al doilea aspect: caracterul tainic al morţii. Oricât de multe ne-ar spune diferitele tradiţii religioase, tot nu înţelegem mai nimic despre „această ţară necunoscută din care nici un călător nu se mai întoarce...” Este adevărat, cum remarca şi Hamlet, că frica de moarte „zăpăceşte voinţa”. Trebuie să rezistăm tentaţiei de a căuta prea departe şi de a spune prea multe despre ea. Moartea nu trebuie banalizată. Este ea un fapt inevitabil desigur, dar este şi o mare necunoscută.

(Episcop Kallistos Ware, Împărăţia lăuntrică, Editura Christiana, 1996, p. 20)

Categoria: Articole

Cautare:

Ignorand dimensiunea mortii, lipsim viata de adevarata ei maretie

Vizualizari: 326

Id: 6582

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.