Intaia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Intaia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

Conform Erminiei picturii bizantine a lui Dionisie din Furna, Întâia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul se zugrăvește cu următoarele detalii:

Unul din planuri cuprinde o casă cu ușă, de sub care coboară o scară până în dreptul unui mormânt descoperit, ce are în el Capul Sfântului Ioan. Lângă mormânt sunt zugrăviți doi călugări, unul ține în mână o sapă cu două colțuri cu care trage piatra de pe mormânt, iar celălalt ține în mână o cutie.

Într-un plan mai îndepărtat, aceiași doi călugări, unul ținându-și haina pe umăr înfășurată pe cârjă, iar celălalt, înaintea lui, sunt zugrăviți oferind Capul Sfântului Ioan Botezătorul unui om care se îndreaptă spre cetate. Deasupra acelui om se află inscripția: „Olarul ia de la călugări capul Înaintemergătorului”.

Această scenă a aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul mai este zugrăvită și în icoana aghiografică a Sfântului Ioan.

Categoria: Liturgica

Cautare:

Intaia aflare a Capului Sfantului Ioan Botezatorul, in iconografie

Vizualizari: 359

Id: 25243

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.