Intunericul pacatului

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Intunericul pacatului

- Părinte, poate trăi cineva în întunericul păcatului şi să nu simtă aceasta?

- Nu, toți au simţirea aceasta, dar există nepăsarea. Pentru a veni cineva la lumina lui Hristos trebuie să vrea să iasă din întunericul păcatului.

Să luăm ca pildă pe cineva care a fost închis din greşeală într-un beci întunecat. Dar de îndată ce vede o rază ce intră printr-o crăpătură, caută să iasă la lumină. Va deschide încet-încet crăpătura ca să afle uşa şi să iasă afară. La fel şi aici. Din clipa în care omul va simţi binele ca pe o necesitate şi va intra înlăuntrul său neliniştea cea bună, va depune osteneală să iasă din întunericul păcatului. Dacă spune: Ceea ce fac este greşit, nu merg bine, se smereşte, vine Harul lui Dumnezeu şi de aici încolo înaintează normal. Dar dacă nu intră în el neliniştea cea bună, este greu să se ajute.

Cineva, de pildă, se află într-un loc închis şi se simte rău. Îi spui: Scoală-te, deschide uşa şi ieşi să iei puţin oxigen, ca să-ți revii!. Dar acela începe: Nu pot ieşi. Şi de ce să fiu închis aici şi să nu pot răsufla? De ce să nu am oxigen? Şi de ce Dumnezeu pe mine mă tine aici, iar pe ceilalţi îi lasă afară?. Ei, oare unul ca acesta poate fi ajutat? Ştii câţi se chinuiesc deoarece nu ascultă de cel care îi poate ajuta duhovniceşte?

Prin păcat omul face din raiul pământesc un iad pământesc. Dacă sufletul se întinează cu păcate de moarte, trăieşte o stare diavolească; se revoltă, se chinuieşte, nu are pace. Dimpotrivă, cel ce este aproape de Dumnezeu îşi are mintea ia înţelesurile dumnezeieşti şi are întotdeauna gânduri bune, este paşnic şi trăieşte Raiul încă de pe pământ. Un om ca acesta are ceva deosebit de cel care este departe de Dumnezeu, iar aceasta se observă şi de către alţii. Iată, acesta este Harul dumnezeiesc care îl trădează pe om chiar de s-ar ascunde.

(Cuviosul Paisie Aghioritul, Cuvinte duhovniceşti, Vol. III Nevoință duhovnicească, Editura Evanghelismos, București, 2003, pp. 126-127)

Categoria: Articole

Cautare:

Intunericul pacatului

Vizualizari: 342

Id: 12155

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.