Ispita din interior

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Ispita din interior

Ispita interioară este cauzată de pofta trupului, de pofta ochilor şi de pofta inimii (conform I Ioan 2,16). Poftele trupeşti se manifestă sub forma dorinţelor exagerate după mâncare, băutură sau satisfacerea exacerbată a instinctului sexual. Pofta ochilor se manifestă ca o dorinţă de dobândire a bogăţiei şi a lucrurilor epatante văzute adeseori la alţii, iar pofta inimii echivalează cu slava deşartă şi mândria, cu egoism şi vanitate, cu filavtia, aceasta rădăcină a tuturor relelor. Ispita exterioară poate veni de la lume sau de la diavol.

Atunci când vine de la lume, de la semeni, ispita externă se manifestă ca un îndemn la păcat, „venit din partea oamenilor răi, care, prin teoriile lor smintesc sau prigonesc pe cei buni, aţâţă în semenii lor felurite pofte şi pariuri păcătoase. Tot de ispita de la lume ţine atracţia pe care o exercită lumea, în general şi lumea materială în special, prin făgăduinţele ei sensibile şi dulci asupra simţirii şi minţii noastre, atunci când acestea se opresc îndeosebi asupra lucrurilor, şi anume asupra aspectelor vizibile ale acestora, care trezesc senzaţii de plăcere sau de durere, mai mult sau mai puţin intense.

Lucrarea de percepţie simţuală devenind precumpănitoare iese din subordinea minţii, atrăgându-o pe aceasta din urmă în subordinea ei. Odată cu detronarea minţii din rosturile ei de cârmă şi for de lumină, viaţa credinciosului devine o alergare exclusivă şi iraţională după plăcere, până ia cea procurată de laudele oamenilor şi concomitent cu ea o fugă speriată de durere”.

(Nevoitor, Război în văzduhul inimii, Editura Credința strămoșească, p. 57-58)

Categoria: Articole

Cautare:

Ispita din interior

Vizualizari: 367

Id: 23862

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.