Iubirea trebuie sa se hraneasca cu Dumnezeu

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Iubirea trebuie sa se hraneasca cu Dumnezeu

Vorbind despre iubirea de aproapele, Cuviosul Avă Dorotei îi aseamăna pe nevoitorii lui Hristos cu nişte linii care merg de la circumferinţa cercului către centrul lui.

Liniile, cu cât se apropie mai mult de centru, cu atât se apropie mai mult şi una de alta. Şi nevoitorii lui Hristos, cu cât se apropie mai mult de Dumnezeu, cu atât se apropie mai mult unul de celălalt prin iubirea adevărată. Orice cale a minţii şi a inimii este nesfârşită, atunci când ţinta ei este Dumnezeu. Frica de Dumnezeu este curată, rămâne în veacul veacului; sporirea în înţelepciunea lui Dumnezeu este nesfârşită; sporirea în iubirea de aproapele, atunci când această sporire este în Dumnezeu, este nesfârşită. Viaţa pământească nu este de ajuns pentru săvârşirea acestei căi duhovniceşti! Nu te poţi sătura de iubirea în Dumnezeu faţă de aproapele! Dimpotrivă, poţi săvârşi degrabă calea, te poţi sătura repede şi cu prisosinţă de iubirea pentru aproapele atunci când obiect al dragostei este numai omul. Focul iubirii cere multă hrană pentru a fi statornic şi a spori.

Când îl hrăneşte Dumnezeu, el se înteţeşte neîncetat, nu are hotar, dar când omul îl hrăneşte cu sine însuşi, hrana focului e sleită în scurtă vreme, focul se întunecă şi se stinge. Iubirea trebuie să se hrănească cu Dumnezeu, cel Nemărginit: nu are hrană de ajuns în mărginitele însuşiri omeneşti, oricât de minunate ar fi acestea.

(Sfântul Ignatie Briancianinov, De la întristarea inimii la mângâierea lui Dumnezeu, Editura Sophia, 2012, pp. 153-154)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Iubirea trebuie sa se hraneasca cu Dumnezeu

Vizualizari: 300

Id: 11363

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.