La Pestera Nasterii Domnului din Betleem...

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

La Pestera Nasterii Domnului din Betleem...

Slavă Ţie, Mântuitorule, pentru dumnezeiască Naşterea Ta! Slavă Ţie, pentru Fecioara Maria şi pentru bătrânul Iosif, pentru îngerii care ne-au învăţat a cânta, pentru păstorii care ne-au deprins a te căuta, pentru magii care ne-au învăţat să-Ţi aducem daruri! Slavă Ţie, pentru steaua cerului şi peştera pământului! Pentru toate, slavă Ţie!

Călăuziţi de steaua sfintei credinţe venim de departe, din ţara Carpaţilor, să ne închinăm Ţie Mântuitorule, în Peştera Betleemului![...]

După ce săvârşim rugăciunea, ne apropiem de locul cel mai sfânt din Peşteră, unde a fost ieslea cu Pruncul Iisus, care se află în partea de răsărit. O stea de aur fixată în pardoseala de marmură roşie ne indică locul Naşterii Domnului. Ne plecăm cu fruntea la pământ, ne atingem de acest loc dumnezeiesc, sărutăm şi ne retragem alături în linişte.

Peştera Naşterii este o încăpere naturală în stâncă, foarte modestă, lungă de 7 metri şi lată de 3 metri. Are formă aproape dreptunghiulară şi este aşezată exact sub altarul bisericii făcută de Sfânta Elena în anul 326. Pe jos este pardosită cu marmură, pereţii sunt căptuşiţi cu mici panouri de carton, iar bolta cilindrică este cea originală, legată în fier din cauza bisericii care apasă deasupra. Două scări laterale duc în cele două abside ale bisericii mari.

Locul unde a fost ieslea cu Pruncul se află exact la răsăritul peşterii şi formează altarul propriu-zis unde slujesc zilnic ortodocşii. Pe steaua de aur sunt scrise în limba latină cuvintele: „Hic de Virgine Maria Jesus Christus natus est” (Aici a născut Fecioara Maria pe Iisus Hristos). Vizavi de altar, spre sud-est, se află un mic altar deservit de catolici, unde Fecioara Maria a alăptat pe Iisus Pruncul. Alături se află încă un mic altar, numit „Altarul Magilor”. Aici cei trei magi şi-au deschis vistieriile lor şi au adus lui Hristos aur, tămâie şi smirnă.

 

 

(Arhimandrit Ioanichie Bălan, Pelerinaj la Mormântul Domnului, Editura Mănăstirii Sihăstria, 2010, pp. 236-239)

Categoria: Articole

Cautare:

La Pestera Nasterii Domnului din Betleem...

Vizualizari: 293

Id: 20301

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.