Lepadarea de lume

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Lepadarea de lume

Frica de Dumnezeu se dobândeşte numai atunci când omul renunţă la orice lucru lumesc, îşi adună gândurile şi simţurile sale şi se adânceşte pe de-a-ntregul în contemplarea lui Dumnezeu şi în simţământul fericirii pe care Domnul a făgăduit-o Sfinţilor.

Este cu neputinţă să te lepezi de lume şi să ajungi la starea contemplării duhovniceşti atâta vreme cât te afli în lume. Întrucât atâta timp cât patimile nu se liniştesc este imposibil să dobândeşti pacea sufletească. Iar patimile nu se liniştesc atâta vreme cât ne înconjoară cauze care le pricinuiesc. Pentru a ajunge la eliberarea desăvârşită de patimi şi la liniştea sufletească, trebuie să te nevoieşti mult cu rugăciunea minţii şi cu trezvia. Dar cum e cu putinţă să te predai pe de-a-ntregul contemplării lui Dumnezeu, să uceniceşti la legea Lui şi să te înalţi cu tot sufletul aproape de El prin rugăciunea minţii, de vreme ce te afli în tulburarea neîncetată a patimilor care abundă în lume?

Dacă sufletul nu se eliberează de lume, nu-L poate iubi sincer pe Dumnezeu. Căci grijile pământeşti, după Sfântul Antonie, îl acoperă ca un voal.

„De ce întârziem în cetate străină, notează acelaşi părinte, de vreme ce cunoaştem bine care este cetatea noastră? De ce pregătim acolo ogoare şi case? Lumea aceasta este proprietatea altuia, al stăpânului veacului acestuia”.

(Un serafim printre oameni - Sfântul Serafim de Sarov, traducere de Cristian Spătărelu, Editura Egumeniţa, 2005, pp. 317-318)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Lepadarea de lume

Vizualizari: 520

Id: 13441

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.