Locul Domnului Hristos este in inima noastra!

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Locul Domnului Hristos este in inima noastra!

Isihasmul are şi rostul acesta de a-l îmbunătăţi real pe om, nu de a-i da nişte spoieli din afară cum că-i bun, ci ca să-l câştige pe om real înăuntru; isihasmul, în adâncurile lui, s-a ocupat de inima omului. Părinţii cei duhovniceşti au considerat, după cuvântul Sfântului Apostol Pavel, că locul lui Dumnezeu este inima. Nu se spune că Dumnezeu se coboară în minte. Chiar dacă se spune că mintea este tronul lui Dumnezeu, Tronul lui Dumnezeu, de fapt, este inima. Dar nu în înţelesul că, dacă deschizi o inimă, vezi acolo pe Dumnezeu. Nu, pentru că Dumnezeu e nevăzut, dar noi simţim prezenţa lui Dumnezeu cumva în locul simţirii, în inimă. La Botez, Dumnezeu intră în inima omului.

În Filocalie (volumul I) este o scriere a Fericitului Diadoh al Foticeii şi acolo el spune că înainte de Botez, răutatea, diavolul ocupă inima şi lucrează dinăuntru în afară, iar după Botez inima e ocupată de Domnul Hristos, de harul lui Dumnezeu, care lucrează dinăuntru în afară, iar diavolul lucrează pentru întinarea omului din afară înăuntru. Astfel, omul este un creştin care-i purtător de Hristos. Aţi auzit de Cristofor Columb, cel care a descoperit America? Cristofor Columb are numele acesta de Hristofor. Ce înseamnă Hristofor? Înseamnă purtător de Hristos. Aşa cum Teofor înseamnă purtător de Dumnezeu, aşa cum Pnevmatofor înseamnă purtător de Duh. Deci, există numele acesta de Hristofor. Orice creştin trebuie să fie hristofor. Unde-i Hristos? Unde-i locul Domnului Hristos în existenţa umană? În primul rând şi în mod special, în inimă.

(Arhimandrit Teofil Părăian, Cum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, p. 136-137)

Categoria: Articole

Cautare:

Locul Domnului Hristos este in inima noastra!

Vizualizari: 479

Id: 6007

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.