Lupta duhovniceasca - de ce si pentru ce?

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Lupta duhovniceasca - de ce si pentru ce?

Spre deosebire de moarte, care este neînsufleţire şi nemişcare, viaţa se caracterizează prin mişcare şi luptă. Viaţa duhovnicească este şi ea mişcare şi luptă.

Mişcarea în viaţa duhovnicească se cuvine să fie îndreptată înainte şi în sus, spre atingerea desăvârşitei asemănări cu Dumnezeu (Matei 5, 48). De se opreşte omul a se mai mişca înspre Dumnezeu, începe să se sfărâme lăuntric, semn al morţii sufleteşti. De aceea apa curgătoare nu capătă miros de stătut, pentru că se află în neîncetată mişcare, iar apa stătătoare din lacuri prinde o mâzgă şi capătă miros greu.

Lupta în viaţa duhovnicească este nevăzută, căci duhul care o poartă este nevăzut. Nu se cade ca ea să fie îndreptată împotriva oamenilor văzuţi, cu care noi, adesea, din neînţelegere intrăm în relaţii de vrăjmăşie, ci împotriva patimilor din noi şi a dracilor din afara noastră. Acestea sunt întărite şi de Sfântul Apostol Pavel, prin cuvintele sale minunate: „Căci nu este nouă lupta împrotiva cărnii şi sângelui, ci împotriva începătoriilor şi a stăpâniilor, şi a ţiitorilor lumii întunerecului veacului acestuia, împotriva duhurilor vicleniei întru cele cereşti” (Efeseni 6, 12), adică împotriva dracilor.

(Arhimandritul Serafim Alexiev, Viața duhovnicească a creștinului ortodox, Editura Predania, București, 2010, p. 9)

Categoria: Articole

Cautare:

Lupta duhovniceasca - de ce si pentru ce?

Vizualizari: 375

Id: 7862

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.