Mandria il lipseste pe om de nadejdea man­tuirii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Mandria il lipseste pe om de nadejdea man­tuirii

Mândria este o „inflamaţie” a sufletului, rădă­cină şi izvor a toată păgânătatea, culme a răului, patimă care-l face pe om unealtă a diavolului şi îl supune aceleiaşi pedepse cu a îngerului căzut.

Patima mândriei nu lasă nici o virtute să se statornicească în sufletul omului şi să-şi facă lucrarea mântuitoare. Ca exemplu, Sfântul Ioan Gură de Aur dă parabola despre vameş şi fariseu (Luca 18, 9-14) şi zice: „Fariseul, care postea de două ori săptă­mână, nu era oare drept?” Dar ce zice? „Nu sunt ca ceilalţi oameni, răpitori, nedrepţi” (Luca 18,11). Adese­ori omul cu conştiinţa curată cade în mândrie, şi dacă nu-l vatămă păcatul, îl vatămă mândria.”

Mândria îl lipseşte pe om de nădejdea mân­tuirii. Viaţa duhovnicească a creştinului trebuie să fie însoţită de cunoaşterea de sine şi de cunoaşterea propriei neputinţe - pe când mândria îl lipseşte pe om de vederea duhovnicească şi de această cunoaştere. Cu atât mai mult îl împiedică să-L cunoască pe Dumnezeu. Nimic nu este atât de potrivnic dragostei ca mândria. Aceasta dă naştere mâniei, iubirii de slavă, invidiei, geloziei, dispreţului faţă de să­raci, patimii banilor, răzbunării şi multor altor patimi.

Această patimă tulbură mereu sufletul omului şi-l face incapabil să îndure supărările şi restriştile.

Sfântul Ioan Gură de Aur dă acestei patimi pierzătoare ur­mătoarea definiţie: „A te socoti mai bun decât se­menii tăi este mândrie”. El spune că mândria este semnul prin care se deosebeşte o minte măr­ginită şi un suflet lipsit de nobleţe. Sfântul consideră că păcatul mândriei este mai rău decât curvia, şi explică: „...fiindcă, deşi curvia este un rău care nu poate fi dezvinovăţit, dar cel puţin unii mai pot spune că au fost biruiţi de dorinţă, pe când trufia n-are nici o pricină firească”.

Sfântul spu­ne, de asemenea, că e mai bine să fii prost decât mândru. Prostia este un rău doar pentru prostul însuşi, pe când mândria este o plagă şi pentru ceilalţi. (Ieromonah Ambrozie Ermakov)

(Cum să biruim mândria, traducere din limba rusă de Adrian Tănăsescu-Vlas, Editura Sophia, București, 2010, pp. 61-62)

Categoria: Articole

Cautare:

Mandria il lipseste pe om de nadejdea man­tuirii

Vizualizari: 511

Id: 7726

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.