Marile migratii si arianismul popoarelor barbare » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Marile migratii si arianismul popoarelor barbare » Aspecte ale istoriei si spiritualitatii Bizantului


Marile migratii si arianismul popoarelor barbare

 

Barbarii nu au fost mereu tentati sa intre in Imperiu prin violenta sau pentru jaf: popoarele germanice nu aveau decat admiratie si respect pentru maretia romana. Ei doreau numai sa beneficieze de binefacerile si de bogatiile sale, de aceea Imperiul i-a primit adesea cu bunavointa in armata sau administratie. Asistam uneori la o adevarata "invazie pacifista". In vremea lui Teodosie  I, sau mai ales sub Arcadius, gotii devin atotputernici la Constantinopol, iar conducatoarul lor, Gainas, reuseste chiar sa-l omoare pe Eutropius, unul din favoritii Curtii imperiale. Urmarea acestui gest: o revolta populara soldata cu asasinarea lui Gainas. Pe timpul lui Marcian si Leon I, un alt conducator got, Aspar, ajunge sa guverneze Orientul pana in ziua in care imparatul, avertizat de pericolul unei nemultumiri generale, ii inlatura atat pe Aspar cat si pe partizanii sai, punand astfel capat influentei gotilor la Constantinopol. Nu va fi insa usor pentru Imperiu sa faca fata masei germanice sau altor barbari "agitati", atunci cand in fruntea lor s-au aflat conducatori ambitiosi. Numai ca vizigotii lui Alaric, hunii lui Atilla, sau ostrogotii lui Teodoric, dupa ce vor pune in mare pericol Orientul, vor fi dirijati catre Occident, ce va fi sacrificat in cele din urma in beneficiul salvarii celeilalte jumatati a Imperiului.

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.