Monahismul este alegere libera a sufletului

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Monahismul este alegere libera a sufletului

- Ce puteţi spune despre o mamă a cărei singură dorinţă pentru cei doi copii ai săi, cu precădere pentru fetiţă, este ca ei să-şi în­chine viaţa lui Hristos, în adevăr, adică în monahism, şi se panichează când se gândeşte că poate nu va fi aşa?

- Monahismul este alegere liberă a sufletului. Niciodată nu sfătuiţi şi nu în­demnaţi pe nimeni spre viaţa monahală, pentru că s-ar putea ca ei să vă asculte şi mai târziu să-şi descopere propria neputinţă şi să vă blesteme în toate zilele care le mai rămân. Nu faceţi aceasta niciodată!

Puteţi vorbi frumos despre monahism, puteţi lăuda monahismul, dar niciodată nu spuneţi: „Tu trebuie să te faci monah!”, pentru că nu cunoaşteţi pe acest om, fie că vă este fiu, fie că vă este prieten, fie că vă este fiu duhovnicesc.

Nu putem da astfel de sfaturi. Este alegerea liberă a omului. În rânduiala că­lugăririi, întrebarea pe care o pune egu­menul sună aşa: „De bună voie şi nesilit de nimeni ai venit, frate, căzând la Sfân­tul Altar?” „Da, cu ajutorul lui Dumnezeu!” „De bună voie şi nesilit de nimeni”... Nu putem nici măcar influenţa în acest sens pe cineva.

(Ieromonah Savatie Baștovoi, Singuri în fața libertății, Editura Cathisma, București, 2009, pp. 84-85)

Categoria: Articole

Cautare:

Monahismul este alegere libera a sufletului

Vizualizari: 279

Id: 12005

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.