Monahul este asemenea turturicii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Monahul este asemenea turturicii

Pentru ce proorocul te-a asemănat pe tine văduv, cu turturica cea văduvă, o, monahule? Că turturica este pasăre înţeleaptă care nu pofteşte niciodată a doua însoţire. Nu se aşează niciodată pe ramuri verzi, ci numai pustiile cele nelocuite le caută şi acolo îşi sfârşeşte zilele ei. Pentru aceasta te-a asemănat proorocul cu turturica cea văduvă, ca nici tu să nu te mai întorci în lume.

Nici în cetăți şi în sate să petreci, cu mireni să nu te însoţeşti, nici să te înveţi căile lor, ca să nu se îndepărteze sufletul tău de la Domnul Dumnezeu, Mirele cel adevărat al sufletelor noastre. Nici la bogăţie şi la dulceţile vieţii să nu te întorci. Pentru că nu poţi să fii şi înger şi om, nu poţi sluji lui Dumnezeu şi lui Mamona (Luca 16, 13). Monahul iubitor de bogăţie este ziditor lumesc, iar cel sărac, cetăţean ceresc. Câţi din monahi întru bogăţie şi desfătare trăiesc, nu se deosebesc cu nimic de mirenii cei din lume care trăiesc în desfătări? Sunt străini de petrecerea cea îngerească şi mincinoşi, pentru că s-au lepădat de lume odată, dar acum în lume şi în bogăţiile cele pământeşti petrec. Aşadar, dacă vei vedea monah bogat şi iubitor de plăceri, iubitor de argint, nemilostiv, iubitor de desfătare şi câştiguri lumeşti, lasă-ţi păcatele tale şi-l plânge pe el, că în noapte şi în întuneric umblă unul ca acesta. (Sfântul Efrem Sirul)

 

(Cuvinte de la Sfinții Părinți, Editura Episcopiei Romanului, 1997, p. 69)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Monahul este asemenea turturicii

Vizualizari: 413

Id: 15781

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.