„Nebun” se spune despre cel lipsit de Dumnezeu si necredincios

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

„Nebun” se spune despre cel lipsit de Dumnezeu si necredincios

În sfârşit, pentru ce Domnul în Evanghelii, mai presus de multe alte insulte care sunt mai grele, statorniceşte ca cel ce zice fratelui său nebun să fie socotit vinovat de focul gheenei, iar cel care îl numeşte prost să fie adus în faţa sinedriului?

Apelativul nebun se zice pentru oricine e lipsit de minte şi de judecată, iar raka în limba evreiască se tâlcuieşte „vrednic de a fi scuipat". Fiindcă deci cuvântul nebun se spune despre cel lipsit de Dumnezeu şi necredincios după cuvântul: Zis-a cel nebun în inima lui: „Nu este Dumnezeu”, şi potrivit lui Moise care a zis: Poporul acesta este nebun şi nu înţelept, oricine îl numeşte pe fratele său care este de o credinţă cu el fără Dumnezeu şi închinător la idoli sau eretic şi necredincios, unul ca acela îl face nebun, şi pe bună dreptate se face vrednic de gheena focului. Dar oricine îl numeşte prost, ceea ce înseamnă „vrednicule de scuipat" şi „necurate", acesta învinuieşte viaţa fratelui său şi în chip potrivit este vrednic de o mai mică pedeapsă.

 

(Sfântul Maxim Mărturisitorul, Întrebări și nedumeriri, Editura Doxologia, Iași, 2012, p. 107)Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

„Nebun” se spune despre cel lipsit de Dumnezeu si necredincios

Vizualizari: 364

Id: 14154

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.