Netulburarea este culmea desavarsirii

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Netulburarea este culmea desavarsirii

Dacă vei face cuiva bine, să nu aştepţi răsplată de la el, şi pentru amândouă aceste fapte răsplătit ai să fii de la Dumnezeu. Iar dacă îţi este cu putinţă, să faci binele, chiar fără să ai în vedere răsplata viitoare. Dacă ai pus sufletului tău sărăcia ca hotar, şi cu Harul lui Dumnezeu eşti slobod de orice grijă, şi prin sărăcia ta te-ai ridicat deasupra lumii, atunci vezi, ca nu cumva să îndrăgeşti câştigul, sub cuvânt că iubeşti pe săraci, ca să faci — chipurile — milostenie, şi să nu-ţi arunci sufletul în tulburare, luând de la unul, ca să dai la altul, şi aşa să-ţi pierzi cinstea ta prin faptul că te supui oamenilor, cerându-le ceva, și cazi și din libertatea ta și din nobleţea cugetării tale, în grija celor ale vieţii, fiindcă stai pe o treaptă mai înaltă decât cei milostivi.

Nu, te rog eu, nu te supune oamenilor. Milostenia este asemenea cu hrana pruncilor, pe când netulburarea (liniştea) este culmea desăvârşirii. Dacă ai avuţii, risipeşte-le deodată; dacă n-ai, nu dori să ai. Curăţeşte-ţi chilia de toate lucrurile desfătătoare şi de prisos. Că aceasta te duce pe tine la înfrânare, chiar fără să vrei. Fiindcă lipsa de lucruri învaţă pe om cu înfrânarea. Când însă, avem slobozenie din partea lucrurilor, nu putem să ne stăpânim.

(Sfântul Isaac SirulCuvinte despre nevoință, Editura Bunavestire, Bacău, 1997, p. 120)


Articolul apare online prin efortul editorilor site-ului doxologia.ro.

Categoria: Articole

Cautare:

Netulburarea este culmea desavarsirii

Vizualizari: 453

Id: 6679

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne pot contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.