Omul este menit sa nu se opreasca din drumul spre Cer

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Omul este menit sa nu se opreasca din drumul spre Cer

Vorbim despre Bunul Dumnezeu, ne raportăm la Bunul Dumnezeu, dorim să fie buni oamenii din jurul nostru, ne silim să fim noi înşine buni, numai că lucrul acesta nu vine de la sine. Adică, omul este o fiinţă făcută de Dumnezeu în aşa fel încât să nu se oprească niciodată din înaintare. Sfântul Apostol Pavel, în Epistola întâi către Corinteni, vorbeşte despre o luptă hotărâtă pentru bine, pentru înaintare, se prezintă pe sine ca pe un alergător în stadion. Şi în Epistola către Efeseni vorbeşte despre armele Duhului, despre mijloacele de îmbunătăţire sufletească, aşa că chestiunea aceasta a depăşirii este o chestiune esenţială în viaţa fiecărui om şi în viaţa fiecărui creştin.

În limba greacă, cuvântul om este exprimat prin antropos, şi antropos înseamnă privitor în sus; deci omul este o fiinţă care priveşte în sus. Are poziţie verticală şi, în această poziţie fiind, priveşte de sus, spre celelalte vieţuitoare de pe pământ şi priveşte în sus, către Dumnezeu, Creatorul lui.

În Sfânta Scriptură se spune că omul a fost alcătuit de Dumnezeu după chipul lui Dumnezeu şi că are drept ţintă asemănarea cu Dumnezeu. De la chip se ajunge la asemănare, adică tot ce are omul pozitiv în el este ceva ce îi dă posibilitatea să înainteze şi să devină, cu atributele pe care le ştim noi în legătură cu Dumnezeu, dintre care bunătatea este chestiunea de căpetenie. 

Vorbim de Dumnezeu care miluieşte; şi noi trebuie să miluim. Vorbim de Dumnezeu care are răbdare cu noi; şi noi trebuie să avem răbdare cu alţii. Vorbim de Dumnezeu care-I iubitor de oameni; şi noi trebuie să fim iubitori de oameni. Toate lucrurile acestea se realizează după un plan, după o rânduială, pe baza unor principii pe care trebuie să le avem în vedere. Şi nu vin de la sine. Adică, noi nu suntem nişte visători ai Împărăţiei lui Dumnezeu – spunea Părintele Arsenie –, ci suntem nişte ostenitori pentru Împărăţia lui Dumnezeu, cea din noi şi cea din afară de noi.

(Arhimandrit Teofil PărăianCum putem deveni mai buni – Mijloace de îmbunătăţire sufletească, Editura Agaton, pp. 7-8)

Categoria: Articole

Cautare:

Omul este menit sa nu se opreasca din drumul spre Cer

Vizualizari: 279

Id: 5634

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.