Operele de arta dedicate lui Hristos

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Operele de arta dedicate lui Hristos

Unii cred că nu pot exista opere de artă dedicate lui Hristos în afară de cele create în Biserică. Nu sunt pe deplin de acord cu aceştia. Desigur, Biserica este păstrătoarea învăţăturii lui Hristos şi locul prezenţei Sale vii, dar Biserica nu trebuie să caute să-L „privatizeze” pe Hristos sau să-L declare „proprietatea” ei.

Nu trebuie să repetăm greşelile Bisericii Catolice făcute în evul mediu. Imaginea lui Hristos poate să inspire nu numai pe oamenii Bisericii, ci şi pe cei care încă sunt departe de ea. Nu trebuie să li se interzică să gândească, să vorbească şi să scrie despre Hristos decât dacă sunt mişcaţi de dorinţa de a deforma dinadins creştinismul şi de a insulta Biserica şi pe credincioşi.

Dacă o compoziţie este strălucitoare, impresionantă şi îi cucereşte pe ascultători, dacă îi face să trăiască evenimentele din Evanghelie şi chiar să plângă, dacă trezeşte simţiri adânci în ei, atunci merită o apreciere deosebită. Se poate să întâlnim profesionalism şi măiestrie în lucrări care nu ne ating inimile. Se poate întâmpla şi ca o compoziţie bazată pe subiecte religioase să se dovedească a fi seculară în conţinut şi să-i lipsească duhul.

(Mitropolitul Ilarion Alfeiev, în Cântul inimii – puterea cuvântului şi a muzicii, traducere de Laura Mărcean și Olga Bersan, Editura Sophia, Bucureşti, 2012, pp. 33-34)

Categoria: Articole

Cautare:

Operele de arta dedicate lui Hristos

Vizualizari: 236

Id: 22596

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Invitatie colaborare

Cei doritori sa participe la dezvoltarea acestui site sunt rugati ne contactaze prin formularul de contact sau la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.