Patimile se nasc in minte si sfarsesc prin a ucide sufletul

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Patimile se nasc in minte si sfarsesc prin a ucide sufletul

Păcatul este o stricăciune a minţii, o corupere a bunelor hotare ale gândirii, cauzate de lipsa de Dumnezeu, care a fost izgonit din fiinţă, şi care transformă fiinţa în instrument de consum necontenit al materiei.

Aceeaşi realitate spirituală o arată Mântuitorul Hristos, atunci când spune: Aţi auzit că s-a zis: Să nu faci desfrânare. Însă Eu vă spun că tot cel ce se uită la femeie cu gând de desfrânare, deja a săvârşit desfrânare în inima lui. Păcatul este, aşadar, o volută mentală nefirească, o întoarcere a gândirii de la realismul ei cosmologic către consumism şi plăcere. Patimile omeneşti încep în minte şi sfârşesc prin a o ucide. Intenţia, jocul mental, imaginaţia, complacerea în ideea păcătoasă, lupta minţii, toate acestea sunt căi spre moartea veşnică, ca plată a păcatului.

Această schemă mentală poate fi aplicată în fiecare zi. Fiecare gest poate fi gândit ca un dar al lui Dumnezeu pentru îmbogăţirea experienţei noastre sau pentru binele altora. Orice povară a vieţii poate fi gândită ca o nenorocire iremediabilă, sau ca o lecţie de viaţă în calea noastră către Cer.

(Părintele Dr. Ioan Valentin Istrati, Lumina răstignită – Cuvinte pentru cei ce plâng, Editura Pars Pro Toto, Iaşi, 2014, pp. 231-232)

Categoria: Articole

Cautare:

Patimile se nasc in minte si sfarsesc prin a ucide sufletul

Vizualizari: 521

Id: 5062

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.