Pocainta este haina omului celui nou

www.resurse-ortodoxe.ro - Predici, rugaciuni, filme, carti, conferinte ortodoxe

Pocainta este haina omului celui nou

Anastasie auzea în fiecare zi sinaxarul zilei. Odată, când a auzit despre Sfântul Moise Etiopianul, a spus: „Dacă şi acesta s-a izbăvit de păcat şi s-a sfinţit, înseamnă că Dumnezeu dăruieşte tuturor Harul Său. Când ceilalţi i-au spus „măi, negrule", aces­ta şi-a spus sieşi: „Eşti vrednic să vorbeşti oamenilor?" De aceea, să ai înaintea ta păcatele tale, şi atunci nu vei mai ju­deca pe nimeni, căci celălalt din cărbune poate deveni diamant.

Este un lucru rău ca omul să fie prins în cursă, căci atunci nu mai scapă uşor din stăpânirea întunericului. Pocăinţa este haina omului celui nou. Omul se naşte din nou atunci când se pocăieşte. Îl umbreşte harul şi spune: „Am păcătuit!", şi atunci se naşte din nou. Dacă vei primi pe Hristos înlăuntrul tău, ca un magnet te va atrage la rugăciune. Aşa cum o haină o speli atunci când are o pată, tot astfel şi cu rugăciunea.

Bunătatea lui Dumnezeu este mai mare decât dreptatea Lui. Aceasta s-a arătat şi în Ninive, când S-a milostivit de cei o sută douăzeci de mii de copii. Să ne pocăim şi să devenim alţi oameni. Să ne îmbrăcăm cu Evanghelia, care nu este alt­ceva decât învăţătura lui Hristos. Păcatele, chiar dacă ar fi cât firele de păr de multe sau cât frunzele copacilor, toate se şterg dacă crezi. Dacă unul va reuşi să iasă din ceaţă şi să se unească cu Dumnezeu, va fi ca un erou.

Dacă păcatul va încovoia sufletul nostru, atunci el se face precum sarea în bucate. Se face pricină de a fi slăvit Dumnezeu, dacă ne pocăim pentru el. Şi greşeala pe care o faci să nu te arunce în deznădejde, ci fă o rugăciune astfel încât mintea ta să ia o în­torsătură bună. Acel har al pocăinţei care te-a cercetat în acel ceas, acea umilinţă are nevoie de stăruinţă în rugăciune ca să o dobândeşti. Atunci când sufletul tău plân­ge, nu o faci cu puterea ta, ci Altul este Cel care te luminează.

Omul este ca o plantă. Aşa cum vântul îndoaie planta, tot astfel şi păcatul în­cearcă să înconvoaie sufletul.

Dumnezeu te va lumina ce să faci, ajun­ge numai să dobândeşti bunătatea.

(Anastasie Malamas, Ca aurul în topitoare, traducere de Ieroschim. Ștefan Nuțescu, ed. a 2-a, Editura Evanghelismos, București, 2012, pp. 71-72)

Categoria: Articole

Cautare:

Pocainta este haina omului celui nou

Vizualizari: 409

Id: 12349

Imagine:

Iisus-Hristos
Sfintii zilei
Cauta

cuvant:

Stiri ortodoxe
Contact

Ne puteti contacta prin e-mail la adresa webortodox[AT]yahoo.com (inlocuiti [AT] cu @).

Contact Us


Recomandari:
Resurse ortodoxe: www.resurse-ortodoxe.ro - Contine o bogata colectie de resurse ortodoxe audio/video/text: predici, rugaciuni, carti, conferinte, icoane, filme.
Agentia de stiri "Noutati ortodoxe": www.noutati-ortodoxe.ro - Ofera stiri si informatii din viata bisericii ortodoxe, evenimente religioase, conferinte, aparitii editoriale. Stirile pot fi preluate si de alte site-uri prin intermediul unui script.
Maica Domnului: www.maicadomnului.ro - Preacinstire pentru Maica Domnului - Prea Curata Fecioara Maria.